Badminton is een sport waarbij vrijwel alle spiergroepen van het lichaam continu actief zijn. Het is een snelle sport, waarbij vooral de beenspieren en de spieren van de slagarm zwaar belast en de gewrichten vaak op de proef gesteld worden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er met de regelmaat blessures optreden.
In onderstaande wordt ingegaan op tips en adviezen bij een regelmatig voorkomende blessure bij badminton, de achillespeesblessure.
Achillespeesblessure
Hoe ontstaat het?
De achillespeesblessure wordt meestal veroorzaakt door chronisch herhalende bewegingen, zoals hardlopen en springen. Soms is de druk van de sportschoen op de hiel of onvoldoende demping van de hak de oorzaak voor het ontstaan van de blessure, maar ook lichamelijke ‘afwijkingen’ zoals een beenlengteverschil, afwijkingen in de voetstand en/of bewegingsbeperkingen in de enkel kunnen leiden tot een achillespeesblessure.
Wat zijn de symptomen?
De klacht bestaat uit pijn 1,5-7 cm boven de hak die langzaam ontstaat en aanvankelijk alleen ’s morgens bij het opstaan uit bed bij belasting van de voet of aan het begin van het spelen gevoeld wordt. In een later stadium is de pijn de gehele tijd tijdens het spelen en vaak ook in rust aanwezig.
Soms gaat een achillespeesblessure gepaard met roodheid en/of een knisperend geluid bij het aanraken van de pees of bij het bewegen van de voet. Soms is er sprake van een zwelling van de pees hetgeen altijd duidt op een ernstige blessure.
Wat moet je doen bij een achillespeesblessure?
Doorspelen brengt het risico met zich mee dat de blessure geleidelijk aan verergert, waardoor het herstel steeds moeilijker wordt.
Daarom de volgende adviezen:
- Gedoseerde rust nemen, d.w.z. minder badmintonnen en minder hardlopen.
- Koelen, rekken en dragen van goed, stevig schoeisel zijn belangrijk om de klachten te doen afnemen.
- Bij pijn en zwelling ijsmassage toepassen door met een ijsklontje de pijnlijke plek gedurende ca. 10 minuten te masseren. Herhaal dit enige keren per dag.
- Maak tijdelijk gebruik van een speciale (visco-elastische) inlegzool of een achillespeesbandage. Deze hebben een schokabsorberend vermogen en zorgen door de hakverhoging voor kunstmatige verlenging van de achillespees. Hierdoor neemt de stress op de achillespees af.
N.B. Laat bij ernstige gevallen of bij twijfel de blessure beoordelen door een arts. In een aantal gevallen zal deze je doorverwijzen voor
verder onderzoek.
Hoe zorg je voor het beste herstel?
- Masseer de kuitspier geregeld; zo help je je kuitspier te ontspannen en haal je tevens de spanning van de achillespees. Daarnaast neemt de doorbloeding van de weefsels toe, waardoor je de spierkramp vermindert en het herstel bevordert.
- Indien de pijn en roodheid van de pees verminderd zijn, kan je bij het masseren van de kuitspier warmtesmeersels gebruiken voor een nog betere doorbloeding.
- Doe geregeld rekoefeningen voor de kuit; deze oefeningen verminderen de spanning van de achillespees.
- Op het moment dat de ergste pijn en zwelling verdwenen zijn, kan begonnen worden met de opbouw van de belasting van de kuitspier. Deze opbouw dient van licht naar zwaar te verlopen.Let op: overschrijd de pijngrens niet, want dat vertraagt de genezing! Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden.
- Draag bij het spelen hoge, warme sokken om zodoende te voorkomen dat de aangedane achillespees snel afkoelt.
Hoe voorkom je herhaling?
- Wanneer de kuitspieren goed ontwikkeld zijn, neemt de kans op klachten van de achillespezen af. Doe daarom spierversterkende oefeningen voor de kuitspieren/achillespezen.
- Zorg voor een goede warming up voordat je gaat spelen.
- Zorg dat je de juiste sportschoenen draagt! Laat je adviseren door een deskundige bij de aanschaf van nieuwe sportschoenen.
Bronnen: www.gezondheidsplein.nl en www.sportzorg.nl